ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2005 ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

ΤΕΛΙΚΟΣ

Ευρωμπάσκετ 2005

«Γαλανόλευκο» πάρτι στο Βελιγράδι, η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης!
Δεκαοχτώ χρόνια μετά το έπος του ’87, η Εθνική Ελλάδας επανέλαβε τον άθλο της παρέας του Γκάλη, του – νυν κόουτς και τότε εν ενεργεία αθλητή – Γιαννάκη, του Φασούλα και των άλλων παιδιών. Στο Βελιγράδι, το 2005, στέφθηκε και πάλι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Επιβλήθηκε άνετα στον τελικό με 78-62 της Γερμανίας του Ντιρκ Νοβίτσκι χάρη σε 22 πόντους του «μαέστρου» Θοδωρή Παπαλουκά και απέδειξε περίτρανα την υπεροχή της στο ευρωπαϊκό στερέωμα.
Στον μικρό τελικό, οι Γάλλοι με κορυφαίους τους Τόνι Πάρκερ και Μικαέλ Πιετρούς επικράτησαν με το εντυπωσιακό 98-63 των Ισπανών και ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Άξιοι αναφοράς υπήρξαν δίχως αμφιβολία οι δύο ημιτελικοί του θεσμού.
Στον πρώτο, η Ελλάδα κέρδισε 67-66 τους Γάλλους με ένα ανεπανάληπτο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη, τρία μόλις δεύτερα πριν το φινάλε. Στον δεύτερο, οι Γερμανοί νίκησαν 74-73 την Ισπανία με εύστοχο δίποντο του Ντιρκ Νοβίτσκι και ενώ απέμεναν μονάχα 3,9 δευτερόλεπτα για το τέλος.

Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος είχε 26,1 πόντους κατά μέσο όρο σε κάθε αγώνα της Εθνικής ομάδας της Γερμανίας στη διοργάνωση. Στην κατηγορία των ριμπάουντ, ο Ρώσος, Αντρέι Κιριλένκο πρώτευσε με 11,8 ανά παιχνίδι. Στις τελικές πάσες, πρώτος ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης με μέσο όρο 5 ασίστ ανά συνάντηση.

Η τελική κατάταξη:

1. Ελλάδα
2. Γερμανία
3. Γαλλία
4. Ισπανία
5. Λιθουανία
6. Σλοβενία
7. Κροατία
8. Ρωσία
9. Σερβία & Μαυροβούνιο
-. Ισραήλ
-. Τουρκία
-. Ιταλία
13. Βοσνία
-. Λετονία
-. Ουκρανία
-. Βουλγαρία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.